De Trek van Keizer Karel te Tombeek

Op een zonnige zondag werd ik uitgenodigd in Tombeek om er mijn eerste opdracht als eerste eredame te vervullen. Ik had de ‘Trek’ leren kennen gedurende de verkiezing van de druivenkoningin en ik vond het meteen een mooie traditie. De legende vertelt het verhaal van Keizer Karel, die tijdens één van zijn uitstapjes met zijn koets vastreed in het drassige land van Tombeek-Heide. De Tombekenaren hielpen hem weer op het vaste land en in ruil schonk Keizer Karel hun een stuk land. Tot op heden plukken alle gezinshoofden van Tombeek daar nog steeds éénmaal per jaar de vruchten van onder de vorm van een stukje rente van dit geschenk: de ‘trek’.

Naar goede gewoonte begon de herdenking aan deze bijzondere doortocht met een eucharistieviering in de Sint-Bernarduskerk. Van daaruit trokken Keizer Karel en zijn gevolg, onder begeleiding van de fanfare, naar het café ‘De Welkom’. Het was hier dat Keizer Karel zijn jaarlijkse toespraak hield en een verrassend nieuw voorstel deed. Zo opperde hij de jaarlijkse uitbetaling te verhogen van 4 euro naar 8 euro. Dit bedrag zou dan wel enkel uitbetaald worden aan de inwoners die de ‘trek’ in persona in ontvangst komen nemen. Op deze manier hoopt Keizer Karel nog meer inwoners te betrekken bij dit plezierig tafereel.

Nadat het voorstel enthousiast werd toegejuicht door de aanwezige dorpsbewoners, mocht ik plaats nemen aan de zijde van Keizer Karel en de plaatselijke gemeenteontvanger: het was tijd voor de uitdeling van de ‘trek’! Samen met het dochtertje van Keizer Karel stempelde ik de brieven af van de gezinshoofden van Tombeek en deelde ik 4 euro uit aan elk van hen.

Het werd een leuke dag in het gezelschap van veel warme mensen! Den ‘trek’ te Tombeek: een traditie om te koesteren!