Opendeurdag Politie en Brandweer

De hulpdiensten, politie en brandweer, spreken tot ieder zijn verbeelding. Dit is te merken aan de massale opkomst. De randactiviteiten die beide hulpdiensten aanbieden, zijn geschikt voor jong en oud. De leeftijden die naar de opendeurdag afzakken, zijn dan ook divers.

Ik start mijn bezoek bij de brandweer. Daar krijg ik een helm, handschoenen, veiligheidspak en veiligheidsbril aangeboden. In de kleedkamers wordt mijn jurk en kroontje ingewisseld voor een ‘stoerdere’ look. Er wordt van mij verwacht dat ik het slachtoffer speel tijdens een demonstratie.

Ik begeef mij naar de wagen. Van zodra dat ik in de auto plaatsneem, gaat de demonstratie van start. Een brandweerwagen rijdt mijn richting uit. Verscheidene brandweermannen stappen uit en komen naar mij toe. De eerste vraag die mij wordt gesteld, is wat er precies is gebeurd. Zogezegd heb ik een accident gehad, waardoor ik klem zit in de wagen. Het komende kwartier doen de brandweermannen het nodige om mij te ‘bevrijden’. Het dak wordt als het ware van de wagen gehaald, zodat de verzorgers mij op een brancard kunnen leggen.

De brandweermannen hebben puik werk verricht. Ik heb mij geen enkele seconde onveilig gevoeld.

Na mijn kort bezoek aan de brandweer is het tijd om naar het politiekantoor af te zakken. Ik krijg een rondleiding in het gebouw met hier en daar de nodige uitleg. Verder wordt mijn reactievermogen getest, wordt er een botsing van 30 km/u gesimuleerd en worden mijn vingerafdrukken geregistreerd.

De hulpdiensten hebben allerlei activiteiten achter de hand, waardoor de bedrijvigheid op beide plaatsen op peil wordt gehouden.